Claire in Tubino barok rood 2

3 tips zodat er meer rokjes gedragen worden op Rokjesdag

Heb jij ook zo’n zin om naar de nieuwste film “Rokjesdag” van Johan Nijenhuis te gaan? Maar waarschijnlijk heb je, net als ik, ook zin om weer met blote benen te flaneren in rokjes en jurken! Geen gedoe met kousen en panty’s en genieten van het mooie weer. Lekker vrouwelijk voor de dag komen op je werk of tijdens een date in een mooie jurk of elegante rok. En daarom kijken we zo uit naar Rokjesdag. In Wikipedia staat het zo: “Rokjesdag is de dag waarop een groot deel van de Nederlandse vrouwen voor het eerst in het jaar zomerse kleding zoals een korte rok zou dragen (op blote benen – geen panty’s en dergelijke), doorgaans midden april”. Wist je trouwens dat ze in Amerika de term ook kennen? Daar noemen ze het Skirt day.

 

Toch valt het me op dat veel Nederlandse vrouwen minder graag rokjes en jurkjes dragen. Herken je dit bij jezelf of bij je collega of vriendin?

Ik ben dit als imagostyliste eens gaan onderzoeken zodat ik deze vrouwen beter kan begrijpen en kan adviseren. Ik ben er namelijk van overtuigd dat bij de meeste vrouwen een rok of jurk geweldig zou staan! Wat houdt de Nederlandse vrouw dan tegen en wat heeft zij nodig om zelfbewust en stijlvol in een rok te verschijnen?

 

Kies de juiste pasvorm en lengte

Veel vrouwen blijken liever een broek dan een rok te dragen omdat een broek zo praktisch en comfortabel is. De Nederlandse vrouw loopt in haar vrije tijd graag in een jeans met een shirt of trui en makkelijke schoenen. Een jeans is blijkbaar makkelijker te combineren met andere kledingstukken en op de fiets heb je geen gedoe met rokken die omhoog waaien.

Als eerste is de roklengte erg belangrijk; kies een lengte die bij je leeftijd past en die in verhouding is met je lichaamslengte. Kleinere vrouwen kunnen het beste een rokje dragen dat eindigt boven de knie. Ben je jong dan mag het best nog iets korter. Langere vrouwen kunnen het beste rokken dragen die op of onder de knie vallen. Tijdens je werk is het belangrijk om de rokjes niet te kort te kiezen. Uit onderzoek blijkt dat je minder serieus wordt genomen als je met een heel kort rokje op je werk verschijnt.

De pasvorm en het materiaal zijn ook zaken om goed op te letten. Heb je brede heupen? Draag dan een rok in een soepele stof die onder de heupen licht uitloopt. Vermijd grote zakken want die laten je heupen nog breder lijken. Rechtgesneden rokken zijn in bepaalde beroepen een must omdat ze formeler overkomen. Voor de klassieke zakenvrouw is dit dus echt een aanrader. De kokerrok is op dit moment trendy en terug van weggeweest; deze staat geweldig bij vrouwen die van een klassieke, originele noot in hun garderobe houden. Selma van Duinkerken van Tubino maakt prachtige, originele kokerrokken- en jurken op maat. Kijk maar eens op www.tubino.nl

Rokjes of jurkjes in een A-lijn zijn voor de zakenvrouw meer geschikt om in vrije tijd of naar feestjes te dragen.

 

Mooie benen

De belangrijkste reden waarom vrouwen ’s zomers geen rokjes dragen, is dat ze onzeker zijn over hun benen. Die zijn te wit of niet mooi genoeg om gezien te worden. Maar ook daar is een oplossing voor!

Heb je te witte benen? Zorg dan voor een bruine teint door een een paar keer onder de zonnenbank te gaan of gebruik een tanningspray of zelfbruinende crème zodat je op Rokjesdag geen panty hoeft te dragen. Wil je toch graag een panty dragen? Kies dan voor een exemplaar die bij jouw huidtint past van 10 of 15 denier.

Ben je minder blij met je bovenbenen vanwege bijv. cellulite? Draag dan een soepelvallend rokje die niet te kort is.

 

Zorg voor originele combinaties

Het combineren van een rokje met andere items vinden veel vrouwen moeilijk. Ik adviseer altijd om de kleur van het bovendeel, bijv. een shirtje of blouse,terug te laten komen in schoenen of andere accessoires om er een logisch geheel van te maken. Wil je de aandacht op je rokje en benen? Kies dan eens voor een opvallende print in de rok. Om de aandacht meer op je bovenlichaam te vestigen, kies je bijvoorbeeld voor een shirt met een leuke print. Een zakelijke outfit zal vaak meer effen zijn maar gebruik dan eens wat meer kleur om er een origineel geheel van te maken. Maak je outfit af met een jasje of vestje. Draag ook eens een leren jasje  als je functie dit toelaat; stoer én vrouwelijk.

Als laatste adviseer ik je om goed op het totaalplaatje te blijven letten: leg de accenten daar waar je trots op bent en zorg dat je lichaamsvormen te zien zijn. Je bent niet voor niets een vrouw! Heb je behoefte aan meer persoonlijk advies en wil je je uitstraling verbeteren? Ik help je graag op weg door zodat je meer inzicht krijgt in je eigen stijlen en kleding kunt kiezen die je geweldig staat. Via nicoline@estilo-adviesinstijl.nl kun je met me in contact komen.

 

Ik vind het dus de hoogste tijd dat er meer rokjes gedragen gaan worden op Rokjesdag! Ik daag je uit.

Wist je trouwens dat de term Rokjesdag al heel lang bestaat? Martin Bril maakte het woord populair en gebruikte de term “Rokjesdag” voor het eerst in 1996 in een column in Het Parool. De term is inmiddels zo ingeburgerd, dat deze is opgenomen in de van Dale.

Ik hoop dat je geïnspireerd bent en nog meer zin hebt gekregen in Rokjesdag!

 

Wil je regelmatig tips ontvangen zodat je er onderscheidend en stijlvol uit kunt zien?

Schrijf je dan hier in voor mijn nieuwsbrief en ontvang meteen 10 gouden tips voor de beste eerste indruk.

Ik wens je veel plezier bij de film én op Rokjesdag zelf.

 

Hartelijke groeten, Nicoline van Dijk

Imagostyliste/personal shopper bij Estilo Advies in Stijl