Presenteren met Flair

Plankenkoorts? (1); Het recept voor een goede voorbereiding

Voel je je  onzeker als je voor een grote groep mensen moet staan? Gieren de zenuwen door je keel als je een presentatie op een podium moet geven? Ik geef je graag wat tips zodat je bij je volgende presentatie minder onzeker bent  en je zenuwen beter onder controle hebt.

Teveel spanning

Om een goede presentatie te geven, kan een gezonde dosis spanning juist een positief effect hebben. Je hebt jezelf opgeladen en kunt daardoor je energie overbrengen op je publiek. Maar teveel zenuwen kunnen je flink in de weg staan. Je staat met een rood hoofd voor de groep, je komt adem te kort en hebt een droge keel.  Kortom, van je presentatie komt niets terecht. Een gemiste kans!

De volgende tips heb ik voor je om teveel spanning vooraf te voorkomen:

Een positieve mindset

Denk vooraf hoe jouw komende presentatie moet gaan verlopen. Ga uit van een te gekke presentatie waarbij het publiek ademloos luistert.  Wat ga je vooral noemen zodat het een leuk verhaal wordt? Welke beelden laat je zien zodat iedereen geboeid blijft? Hoe ga je je luisteraars meenemen in je presentatie? Beleef zelf je verhaal van begin tot einde en beeld je in hoe het publiek gaat reageren. Door positief te denken aan je komende optreden wordt de spanning minder.

 

Bereid je verhaal goed voor

Een goede voorbereiding is essentieel voor een goede presentatie. Oefen je verhaal niet alleen voor de spiegel maar ook voor een bekende. Vooral de eerste 3 minuten op een podium zijn belangrijk om je zenuwen onder controle te krijgen. Oefen daarom het eerste gedeelte van je verhaal extra vaak. Je hebt dan verschillende versies die je allemaal zou kunnen gebruiken. Zorg ook voor een goed einde van je presentatie. Werk daar in je verhaal naar toe zodat het een logisch verhaal wordt. Herhaal aan het einde je belangrijke boodschap nog eens of stel een vraag aan het publiek. Bereid dus ook je slot goed voor. Veel oefenen van je presentatie geeft je meer zelfvertrouwen en dus minder spanning.

 

Wees zichtbaar

Laat je niet verrassen ter plekke maar onderzoek vooraf hoe de locatie eruit ziet. Hoe ziet de zaal eruit waar je je presentatie moet houden? Waar ga jij staan en waar zit het publiek? Welke kleur heeft de achterwand waar jij staat? Allerlei praktische zaken die erg belangrijk zijn om rekening mee te houden. Om positief op te vallen is het nl. goed om contrast te maken met de achterwand. Dit kun je doen door lichtere kleding te dragen bij een donkere muur en andersom. Jij moet zichtbaar zijn! Door zoveel mogelijk te weten te komen over de locatie heb je minder zorgen vooraf en dus minder spanning.

Ik wens je heel veel succes bij de voorbereidingen voor je eerstvolgende presentatie!

Wil je meer tips en/of op de hoogte blijven van nieuwe blogs over dit onderwerp? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief en ontvang meteen 10 gouden tips om iedere dag zelfverzekerd over te komen!