presenteren

Plankenkoorts? (2); “Leren fietsen als de beste!”

Stel je eens voor dat jij een presentatie gaat geven. Je loopt het podium op en iedereen is direct stil.  Je voelt je zelfverzekerd omdat je weet dat je er goed uitziet in de juiste outfit, perfect passend bij je functie maar ook bij je eigen stijl. Je komt krachtig over omdat je je verhaal grondig hebt voorbereid. Een sterke openingszin zorgt ervoor dat iedereen meteen is geboeid. Maar ook de rest van je presentatie is enorm interessant en afwisselend. Je luisteraars hangen aan je lippen doordat je een prachtig, gestructureerd verhaal met duidelijke voorbeelden hebt.

Je sheets zet je alleen in op de momenten dat het nodig is om je boodschap te verduidelijken. Jouw lichaamstaal zet je zo in dat het je boodschap nog meer versterkt.  Overtuigend breng je je verhaal. Aan het einde van je presentatie geef je duidelijke antwoorden op de vragen en krijg je een enthousiast applaus. Kortom, jouw presentatie zal men niet snel vergeten. Het zorgt ervoor dat je klantenkring groeit. En meer klanten zorgt voor meer omzet en meer succes.

Hoe klinkt dit? Geweldig toch? Wat zou het fijn zijn als iedereen zulke boeiende presentaties zou geven! Men vergeet de tijd en luistert ademloos…

Een droom? Nee hoor, presenteren kun je leren. Iedereen! Je hebt ooit leren fietsen toch?  Zo is het ook met presenteren. Dat kun je ook leren, domweg  door veel te oefenen. Met vallen en opstaan waarschijnlijk, maar het kan. En uiteindelijk fiets je weg zonder zijwielen…

Hoe pak je dit aan? Wat zijn mijn gouden tips hiervoor? Ik geef er een paar zodat je er snel mee aan de slag kunt.

1. Je houding op het podium

Het is ontzettend belangrijk om rechtop te staan. Zorg ervoor dat je voeten naar voren wijzen en dat je onderlichaam recht onder je bovenlichaam staat. Ontspan je schouders door ze even naar boven te trekken en daarna te laten “vallen”. Zo ontspan je ze vanzelf. Laat je armen naast je lichaam hangen in de ruststand. Je armen en je handen moet je uiteraard tijdens je presentatie wel inzetten om je luisteraars mee te nemen. Ook versterk je je boodschap door je armen en handen op het juiste moment te gebruiken. De ruststand zorgt voor een pauzemoment zodat je luisteraars de tijd hebben om je verhaal te volgen en tijd hebben om na te denken.

2. Je stemgebruik

Mensen zijn erg gevoelig voor stemmen. Je intonatie en stemgebruik bepalen voor 38% hoe je verhaal overkomt bij je publiek. Zorg dus voor een duidelijk stemgeluid en voor variatie in intonatie. Spreek afwisselend hard en zacht, snel en langzaam. Je verhaal wordt boeiender en je kunt belangrijke zaken extra benadrukken door je stem goed in te zetten. Wist je dat een lagere stem het beter doet dan een hogere stem? Als je zenuwachtig bent, ga je vaak met een kopstem praten. Probeer dus je zenuwen onder controle te houden zodat ook je stem lager klinkt.

3. Een krachtige uitstraling

Last but not least: je outfit kan je presentatie vanaf het begin maken of breken. Mensen hebben al een indruk van jou gemaakt nog voordat je maar iets hebt gezegd. Zorg er dus voor dat je er verzorgd en representatief uitziet. Straal succes uit zodat men geboeid is door jouw verschijning! Let bijv.  op de juiste pasvormen in jouw kleding. Mannen adviseer ik een perfect passend kostuum waarbij je op het podium het jasje wel dichtknoopt. Dames zijn gebaat bij een jasje op een pantalon of rok en schoenen met een hakje. Je staat meer rechtop en je maakt gebruik van meer rechte lijnen in je outfit door een jasje. Voor een zelfverzekerde uitstraling kan dit je helpen meer indruk te maken.

Weet je nog hoe je hebt leren fietsen als kind? Misschien wel niet. Maar je weet wel dat je het hebt geleerd want je kunt het nu nog. En je hebt er nog altijd profijt van. Zo is het ook met presenteren. Als je eenmaal de smaak te pakken hebt, verleer je het niet meer.

Wil je meer tips hoe je je presentatievaardigheden kunt verbeteren en kunt werken aan een krachtig imago? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief zodat je nog meer tips krijgt.

Veel succes! En laat even weten hoe het is gegaan…